Tue, 20/02/18 - 05:38

Waarom kiezen voor een videoblog?

Videocamera

VideocameraWil je bezoekers aantrekken, wil je dat bezoekers jouw blog onthouden, dan moet je eruit springen, unieke dingen bieden, iets speciaals doen. Een leuke extra kan dan video-bloggen zijn – je blog wat levendiger maken door er bewegend beeld op te zetten, als het ware. Video-blogging of vlogging werd de eerste keer gedaan in 2000 door ene Adam Kontras, die zijn vrienden op de hoogte stelde van zijn verhuis door middel van woord én beeld. Steve Garfield, die een beetje wordt gezien als de peetvader van video-blogging, voorspelde dat 2004 hét jaar van de “vlog” zou worden. Hij startte samen met wat geïnteresseerden een Yahoo! Group op en vlogging won snel aan populariteit.

Ook tegenwoordig nog is een video uploaden bij content erg populair. Het wordt ook alsmaar makkelijker gemaakt om een filmpje te maken. Elke zichzelf respecterende telefoon heeft tegenwoordig de mogelijkheid om iets op te nemen. YouTube krijgt er dagelijks 65 000 nieuwe uploads bij, die over de meest uiteenlopende onderwerpen kunnen gaan. En linken vanop YouTube naar een blog is werkelijk kinderspel, dus…

Je kan om je blogpost te voorzien van een filmpje gebruik maken van drie verschillende soorten. Ofwel zoek je iets dat bij het onderwerp past waarover je schrijft, en link je dit. . Misschien heb je het op een blog over make-up over je laatste nieuw aangekochte lipstick, en wil je het reclamefilmpje wel incorporeren omdat dat best mooi was. Je hebt het filmpje dan niet zelf gemaakt, maar desalniettemin zullen lezers de extra moeite die je hebt gedaan appreciëren.

Maar je kan ook perfect zelf iets opnemen. Misschien is je overdag in het straatbeeld iets opgevallen en wil je dat graag delen met je lezers, omdat het interessant kan zijn voor je blog. Maar de zogenaamde “talking head” video’s, waarin je als een nieuwslezer iets presenteert of vertelt aan de kijkers, is ook erg populair. Vaak worden op die manier producten voorgesteld, of een tutorial uitgelegd. Iets waar lezers van kunnen leren wordt meestal erg gewaardeerd.

Door het monopolie van YouTube, is een stukje video opnemen in je blog kinderspel. Gebruik je bijvoorbeeld WordPress, volstaat het om de link te knippen en plakken waar je het filmpje wilt zien verschijnen. In de preview staat dan meteen het filmpje ingebed. Zo eenvoudig als maar kan. Maar ook andere videohostingservices zoals Vimeo laten zich makkelijk verwerken.

Let op met het plaatsen van videocontent echter. Het werkt alleen als meerwaarde als het ook effectief iets bijdraagt. Random videootjes die je ergens vond plaatsen, maar die in feite weinig relevant zijn voor je blog, is niet boeiend. Ook moet je zien dat je filmpjes snel en goed laden: niemand gaat zitten wachten om te kunnen kijken – die tijd is voorbij.
Controleer dus telkens even je post nadat je een filmpje hebt gelinkt.

En wat met SEO? Want ranken op beeldmateriaal gaat niet echt… Door de sterke domeinnamen van de hosting providers als YouTube of Vimeo kan video op zich goed ranken. Door wat tekstuele content bij op je blog te plaatsen waar je je video embed kan je daarnaast ook nog eens wat unieke content bijvoegen. Een grote aanrader!

Het gebruik van meta-tags wanneer je er echt voor kiest om louter een filmpje te uploaden en dat te laten gelden als “blogpost” is wel onontbeerlijk. Ook kan je best voor een gerichte titel kiezen. We zullen hier later op bloggers.be verder op in gaan.

De Auteur

Geef uw mening


*