Tue, 20/02/18 - 13:17

Slim gebruik maken van categorieën en tags

categorie tags

Taxonomie is voor een blog super belangrijk. Een taxonomie is een systeem dat je gebruikt om blogposts te organiseren. Dit systeem maakt het voor de lezer makkelijk om de posts die hem interesseren onmiddellijk terug te vinden aan de hand van kernwoorden. Maar niet alleen lezers houden van onderverdeling. Ook zoekmachines appreciëren een weldoordachte taxonomie. Belangrijk dus om hier het nodige gevolg aan te geven!

De bekendste vormen van taxonomie zijn categorieën en tags: twee systemen die de meeste bloggers momenteel al wel gebruiken. Indien niet: tijd om daar verandering in te brengen!

categorieën tags foldersCategorieën zijn als het ware de thema’s die op jouw blog worden behandeld. Je moet hier vooraf een beetje over nadenken en je kan het zo breed maken als je zelf wilt. Ook kan je een ganse hiërarchische structuur meegeven aan je categorieën, wat ook voor jezelf handig kan zijn. Verlies jezelf hierin echter niet: probeer het overzichtelijk te houden, en probeer er echte rubrieken van te maken, zodat onder elke categorie toch wel enkele blogposts kunnen worden gevonden. Aan elke nieuwe blogpost ook een nieuwe categorie toekennen gaat een beetje aan het nut van deze classificatie voorbij. Veel categorieën hebben is niet erg, zolang onder elke categorie ook genoeg berichten te vinden zijn.

Tags (ook wel labels genoemd) zijn dan weer trefwoorden die afhankelijk zijn van de blogpost en vaak iets specifieker zijn. Vaak zijn er zelfs tags die uniek bij een blogpost horen, wat tags dan weer iets minder nuttig maken. Het wordt pas interessant als meerdere blogartikels een tag delen.

Hoe doe je het goed?

Probeer je te houden aan de stelregel dat per post slechts één categorie kan worden toegekend. Je moet consequent zijn. Met meerdere categorieën per post bestaat het gevaar dat je je lezer telkens naar dezelfde posts terug doorverwijst. Stel dat je een post categorie A en B toekent, en de lezer graag alles van categorie A doorneemt, en wat later categorie B. Dan krijgt die dus die post twee keer onder ogen. Dat wordt niet zo geapprecieerd. Het kan natuurlijk dat iets tot twee categorieën behoort, maar dit zou meer de uitzondering dan de regel moeten zijn. Geef je categorieën ook duidelijke benamingen, zodat men direct weet waarover het gaat.

Tags laten terugkeren is ook een aanrader. Op deze trefwoorden wordt vaak gezocht en doorgelinkt. Specifiek mag! Als metadata kunnen tags wel tellen: ze geven nog wat extra’s mee aan je blogpost dat misschien niet in de titel of tekst opgenomen is. Toch maar weer een extra mogelijkheid om gevonden te worden.

Categorieën en tags zijn echt erg nuttig. Ze mogen best een prominente plaats krijgen op je blog. Ze kunnen de lezer helpen door je blog te surfen. Geef dus zeker plaats aan je categorieën en een tagcloud in de sidebar!

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*