Wed, 17/01/18 - 16:47

Moet je echt elke dag iets publiceren?

toetsenbord

Als je je die vraag op die manier stelt, kan je je eigenlijk beter gewoon de vraag stellen of bloggen wel iets voor jou is. Bloggen mag geen “moeten” worden, het moet iets zijn dat je graag doet. Los daarvan, en om op de vraag te antwoorden: ja, je kan eigenlijk best dagelijks een berichtje plaatsen.

Er zijn verschillende redenen waarom je best houdt aan vaste publicatiemomenten. Het is om te beginnen dé perfecte manier om een band met je vast publiek aan te houden, eens je dat publiek hebt. Ze zien dagelijks iets van je verschijnen, ze kunnen er prat op gaan dat je hen niet op hun honger laat zitten.

schedule

Verder is dagelijks publiceren ook gewoon slim om meer lezers naar je blog te krijgen. Als je dagelijks iets post, zijn dat 365 mogelijke berichten waar iemand op kan stuiten om jouw blog te bezoeken, 365 keer kans om tussen de zoekresultaten te verschijnen. Gebruik je een Twitter of Facebook voor je blog, of promoot je je eigen schrijfsels via je persoonlijke account, maakt dat weer eens extra mogelijkheden om lezers nieuwsgierig te krijgen. Geef je hen de mogelijkheid om je post te delen, opent dat opnieuw andere deuren. Ook RSS-updates worden verrijkt met jouw bericht, elke dag opnieuw, dus ook dat is weer een nieuwe insteek.

Natuurlijk, je moet ook geen onzinnige dingen schrijven, om toch maar iets te schrijven. Een blog is geen Twitter, waar je elke vluchtige gedachte ondoordacht op moet gooien. Lezers appreciëren het niet wanneer er teveel wordt gepost, en wanneer de kwaliteit er tegelijk ook op achteruit gaat. Een wekelijkse rubriek die terugkomt, of een belangrijk en actueel en waar je nu écht iets over kwijt moest omdat het aanleunt bij het onderwerp van je blog, dat kan natuurlijk wel als extraatje. Maar eens je blog als “spam” ervaren wordt, moet je je berichten eens beginnen nakijken.

Het kàn wel hoor, minder dan dagelijks posten. Misschien vraagt het onderwerp van jouw blog wel om meer en degelijke research alvorens je kan publiceren. Dit kan misschien niet op één dag. Misschien wil je de tijd geven om na elk bericht een zekere discussie op gang te laten komen in de comments. Dit kan enkel de kwaliteit van je bericht ten goede komen, maar beide voorbeelden geven wel weer dat er al een zeker publiek moet zijn vooraleer je je dat kan permitteren.

In het algemeen kan worden gesteld dat, zolang er een regelmaat zit in berichten, je wel goed zit.

Dagelijks en op vaste tijdstippen publiceren, leert je ook iets over je publiek. Gesteld dat je iets ‘s ochtends en ‘s avonds publiceert: welke berichten worden het meest gelezen? Wanneer is jouw publiek online? Op welke berichten heb je meest reactie? Er bestaat zeker een “beste tijdstip” om te publiceren, dus je kan hiernaar op zoek gaan!

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*