Fri, 19/01/18 - 00:12

Maak komaf met comment spam!

comment spam

Vroeg of laat (meestal spijtig genoeg eerder vroeg) krijgen alle bloggers ermee te maken: comment spam. Comment spam bestaat uit het plaatsen van vaak nietszeggende commentaar onder blogberichten, met daarin meestal ook een link naar een andere website en geplaatst met een veelal verdacht uitziend e-mail adres. Dit veelvuldig plaatsen van berichten allerhande gebeurt volautomatisch en heeft SEO als doel: dankzij het opbouwen van links vanop allerlei sites hopen spammers met hun website hoger te scoren in de zoekresultatenlijst. Alle publiek toegankelijke formulieren die het plaatsen van links toelaten kunnen te maken krijgen met comment spam.

Er zijn verschillende middeltjes om comment spam te bestrijden.

  • Wat veel voorkomt online is het gebruik van een of andere vorm van validatie vooraleer je een bericht kan posten. De bekendste is CAPTCHA, waarbij je om iets te kunnen invoeren een vreemd weergegeven combinatie van cijfers en letters moet overnemen. Dit kan zo’n automatische spambot niet. Anderzijds moet iedereen dit doen, ook mensen die misschien graag frequent iets willen posten. Zij voelen zich misschien geremd door de stapjes die ze eerst nog moeten doorlopen alvorens ze hun comment geplaatst zien.
  • Om het doel van spammers tegen te werken, kan je ervoor kiezen om links niet toe te staan in commentaren. Op die manier heeft de spammer er geen voordeel bij. Of je kan ervoor kiezen om links als “nofollow” te laten verschijnen, zodat links wel verschijnen maar voor zoekmachines geen waarde hebben. Zo misloop je geen mensen die wel een boeiende link voor je hebben.

Gelukkig moet je dat tegenwoordig niet meer zelf doen en hoef je er dus je hersens niet over te breken. Blogs hebben meestal een of meerdere tools die spamfiltering voor jou doen, volledig automatisch. Dit soort filters is zelflerend, dus wanneer spammers nieuwe manieren vinden om blogs te bestoken duurt het niet lang vooraleer die filters dat door hebben.

De bekendste spamfilter is Akismet. Akismet was oorspronkelijk voor WordPress ontwikkeld, en is nog steeds standaard actief in WordPress gebaseerde blogs. De API is echter wel vrij te gebruiken, wat heeft geleid tot plugins voor andere platformen ook. Voor de webshops die we ontwikkelden voor TB Shops bouwden we deze API in om valse recensies makkelijker te filteren. Vooral op VaporShop.be hadden we hier stevig mee te maken, en Akismet loste dat geweldig goed op. Een aanrader dus!

Vlug installeren dus, voor een gerustere blog!

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*