Thu, 15/02/18 - 05:52

Lusten journalisten bloggers rauw?

krant

Een gevoelig onderwerp. Journalisten blijken zich namelijk hoe langer hoe meer in hun hemd gezet te voelen door bloggers, die makkelijk aan populariteit en achterban winnen. Ze vinden het erg dat bloggers “zomaar eventjes” alles in de schoot geworpen krijgen, waar zij menige jaren en jobjes geduld voor hebben moeten werken. Er is door de jaren een stereotiep beeld ontstaan, waarin enkel de journalist de waarheid verkondigt, en de blogger maar wat op doet. Journalisten hebben een deontologie, checken en dubbelchecken hun bronnen en leveren kwalitatief hoogstaande teksten af. Bloggers zijn de rebellen van de geschreven pers, ze schrijven maar raak en doorspekken alles van een eigenzinnige incorrecte mening.

typende vingersHet beeld is dus ernstig vervormd. Een definitie ontbreekt. Bloggers die doorheen de jaren een zekere expertise hebben opgebouwd binnen hun domein, zouden zonder twijfel aan de slag kunnen bij een vakblad. Journalisten die geen vlotte pen hebben aan de andere kant, zouden ook op een blog geen achterban kunnen opbouwen. Moet het onderscheid overigens wel zo afgetekend zijn?

Dezelfde bronnen

Bloggers en journalisten hebben vaak dezelfde bronnen. Bloggers volgen ook de actualiteit, en willen ook snel bij zijn. Persagentschappen zien het nut van blogs zeker in: een concrete manier om hun producten direct in de juiste spotlight gezet te krijgen. Dit zet misschien kwaad bloed bij journalisten, dat nu “zomaar iedereen” bij de bronnen kan.

Presentatie

Bloggers presenteren nieuwsfeiten anders dan traditionele journalisten. Journalisten worden geacht om kritisch en volledig een feit te brengen. Bloggers hebben het voordeel dat ze de feiten kunnen aanvullen met een eigen mening, of een kritische bedenking mee de wereld kunnen insturen. In die zin maken zij onderwerpen nog makkelijker open voor discussie. Een blog is in dat opzicht te vergelijken met een grote, in onderwerpen verdeelde column.

Simpeler?

Bloggers krijgen vaak het verwijt dat wat zij doen simpel is, en dat ze dus de privileges niet verdienen die een journalist krijgt. Niets is minder waar. Het consequent boeiend blijven schrijven en een achterban opbouwen is niet zo evident. En zeker ook niet kosteloos: we denken maar aan hosting en design. Als beginnend blogger kan je niet rekenen op de goede naam van de krant of het tijdschrift waar je voor werkt: je moet er zelf voor knokken, soms jarenlang.

De vijandigheid van journalisten naar bloggers toe is en blijft actueel. Terwijl er in een moderne maatschappij zeker plaats is voor beide.

Zien jullie jezelf als journalisten? Hoe zien jullie het onderscheid blogger-journalist? Hebben jullie al negatieve reacties gekregen van journalisten? Of juist positieve?

 

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*