Fri, 19/01/18 - 00:13

Hoe close wil je zijn met je lezers?

Ik hoor wel eens dat dit iets is waar veel bloggers mee worstelen: zich een online houding geven blijkt een moeilijk gegeven. Er zijn bloggers die houden van het persoonlijk “contact” met hun lezers, en echt allerlei leuke weetjes over zichzelf vertellen: wat ze dit weekend hebben gedaan, wat ze die avond gaan eten, of leuke foto’s van hun  huisdier. Meestal zijn dit geen echte blogposts maar eerder leuke tussendoortjes, ofwel in een ander bericht, ofwel toch als apart kort berichtje. Anderzijds zijn er dan weer bloggers die een meer professionele toon proberen aan te houden en de afstand bewaren. Wanneer zij berichten, gaat het louter om het onderwerp op de blog. Er is iets boeiend te vertellen, dus volgt er een bericht op de blog. Lezers weten soms niet eens of het een man of een vrouw is die erachter zit.

foto'sOm de keuze voor jezelf te maken moet je vooreerst kiezen wat je met je blog van plan bent. Als het gaat over een onderwerp waar je zelf ook emotioneel mee verweven bent, en je vertelt graag over jezelf en je belevenissen, neem dan gerust de tijd om je wat te verpersoonlijken op de blog. Onderwerpen die zich hier makkelijker toe lenen dan andere zijn bijvoorbeeld mode, interieurvormgeving, of zelfs koken – dingen waar je ronduit een mening over kan hebben. Heel populair op blogs zijn bijvoorbeeld “mijn week in foto’s” waar een collage van verschillende kiekjes wordt gepresenteerd met een kort woordje uitleg. Maar misschien zie je je blog wel meer als een zeer specifiek nieuwsbericht dat een bepaald onderwerp op de voet volgt, en doet jouw persoonlijkheid er weinig toe. Dingen als technologie of nieuwe gadgets zijn voorbeelden van blogs die je vrij onpersoonlijk kan houden.

De onderverdeling is echter niet zo zwart-wit als het misschien lijkt. Je kan natuurlijk ook best van gedacht veranderen: misschien wil je in het begin niet teveel van jezelf bloot geven maar blijkt dat je lezers dat wel kunnen appreciëren en pas je je toon daaraan aan. En door een “sec” onderwerp als bijvoorbeeld tabletcomputers om maar iets te noemen van een persoonlijke toets te voorzien, zorg je weer voor een hele nieuwe insteek. Combineer dit met een vlotte schrijfstijl en je doet met een breed onderwerp toch ook iets unieks.

De keuze is aan jou. Je moet gewoon doen waar je je het makkelijkst bij voelt!

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*