Fri, 16/03/18 - 18:34

Censuur in blogcomments

comment

Blog comments zijn een aanrader. Ze engageren de lezer en laten hen toe om hun eigen mening te delen. Stevige interactie kan de inhoud van een blog alleen maar ten goede komen. Wanneer een discussie over een onderwerp op gang komt, wil dat alleen maar zeggen dat wat je hebt geschreven je publiek interesseert en raakt, en dat is uiteraard wat je wil teweeg brengen. Maar wat als het mis gaat, en dat wisselen van meningen ontaardt in een scheldtirade? Of iemand zegt iets waar je het eigenlijk helemaal niet eens mee bent? Of wat als je persoonlijk wordt aangevallen?

discussieMisschien moet die term “censuur” er eerst even uit. Censuur klinkt namelijk zo negatief, als zou je de bedoeling hebben iemand kwaad te berokkenen of bepaalde gedachten te veroordelen. Modereren is misschien een beter woord: nagaan of de relevantie van de comment een meerwaarde kan zijn voor jouw blog. Zo.

Blogcomments modereren is per definitie een goed idee. Al van heel snel zal je blog bestookt worden met spam. Er zijn genoeg tools om dit automatisch al wat in goede banen te laten leiden, waarover later op bloggers.be zeker meer. Er glipt er hoe dan ook wel eens eentje door de mazen van het net, en dan vang je die beter op.

Mensen houden wel van een eerlijke discussie. Ze voelen zich beter in een omgeving die wat gemonitord wordt. Wanneer er een klimaat heerst waar je ongedwongen maar respectvol met elkaar kan omgaan, zal polemiek vanzelf op gang komen. Zogenaamde “trolls” of “flamers”, mensen die er plezier in vinden om op agressieve wijze reactie uit te lokken door weinig onderbouwde of boeiende berichten, wil je liever niet op je blog.

Maar een mening die afwijkt van de jouwe, of iemand die je wijst op een fout in je bericht bewust niet publiceren, is niet erg verstandig, zeker wanneer je zelf hebt uitgenodigd tot discussie of je bewoordingen zo gekozen zijn dat ze wel reactie moesten uitlokken. Je kan alleen maar een rijker mens worden door ook open te staan voor andere meningen – wanneer deze op een deftige manier werden geventileerd, weliswaar. Je zal naar anderen toe ook overkomen als een wijs moderator, ook al zijn jullie misschien andere meningen toegedaan.

Een persoonlijke aanval hoef je overigens nooit te tolereren. Wat iemand van jou denkt, of die iemand je nu kent of niet, is sowieso geen nuttige bijdrage tot de discussie. Voel je overigens ook niet schuldig over het weglaten of goedkeuren van comments. Het is JOUW blog, en die van niemand anders. Het minste dat anderen kunnen doen is dus beleefd blijven en zich een beetje aan de regels houden.

Iemand die bij jou in huis loopt te schelden, schop je er ook uit. Op het internet is dat net hetzelfde.

De Auteur

Doet de redactie voor bloggers.be en zorgt dus voor het dagelijks leesvoer! Houdt iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte van onze belevenissen. Bestelt elke middag de broodjes voor het bloggers.be-team en bakt af en toe cake op het werk.

Geef uw mening


*